Anne

Wie is dat?

“Ik krijg die innerlijke criticus niet weggestuurd!” Met deze noodkreet kwam ik bij mijn therapeut. Ik voelde me onder schot gehouden door mijn innerlijke criticus, en bovendien een mislukkeling dat het me nog steeds – ik had al zoveel gedaan aan innerlijk werk! – niet lukte om die criticus z’n macht te ontnemen. ”Er is een andere manier om hiermee om te gaan”, zei mijn therapeut. Zo begon mijn kennismaking met IFS.

Iets over mijn leven en achtergrond:

Op m’n 17e moest ik kiezen wat ik zou gaan studeren na de middelbare school. Ik had belangstelling voor psychologie, maar een opmerking van mijn vader over ”dat zweverige gedoe” was voor mij voldoende om daarvan af te zien. Ik koos toen maar voor een technische studie, omdat mijn beste vriendin dat ook deed.

Van mijn 18e tot mijn 30e ging het slecht met me. Ik had boulimia, was depressief en had last van faalangst. Maar er was ook een sterk deel in me dat ervoor zorgde dat mijn leven min of meer op de rails bleef. Ik rondde mijn studie af en vond qua werk mijn draai als secretaresse.

De belangstelling voor de menselijke psyche bleef. Ook uit noodzaak: ik zocht wanhopig naar een uitweg uit het lijden. Ik heb allerlei soorten hulp gezocht, workshops gedaan, methodes beoefend en spirituele leringen tot me genomen.

Ook het verlangen om andere mensen te helpen een uitweg te vinden uit innerlijk lijden, bleef in me leven. Ik heb verschillende opleidingen op dat gebied gedaan, maar steeds weerhield iets in mij me ervan om het geleerde in praktijk te brengen. Tot die eerste kennismaking met IFS in januari 2020. Ik voelde duidelijk: dit wil ik leren en hier wil ik werk van maken.

En dat verlangen is werkelijkheid geworden! In januari 2021 deed ik mijn eerste IFS-training en daarna ging ik sessies geven. In april 2022 heb ik ‘examen gedaan’ en nu mag ik me Certified Internal Family Systems Practitioner noemen, volgens de standaard van het IFS Institute. 

Enkele van de wegen en paden waarlangs mijn reis is gegaan en gaat: Siddha Yoga, opleiding Rebalancing, dans (Argentijnse tango en Vijf Ritmes), opleiding Reading bij het Centrum voor Leven en Intuïtie, Core Energetica, NLP Practitioner opleiding, veel trainingen bij Centrum voor Tantra. En sinds 2019 ben ik student van de Diamond Approach Ridhwan School.

En ik doe ook nog mijn andere werk: www.annelangedijk.nl.

Ik ben 61 jaar.

IFS Institute trainingsprogramma’s:
  • Level 1, met Cece Sykes en Osnat Arbel (2021)
  • Level 2 Deepening and Expanding, met Osnat Arbel (2021)
  • Level 2 Addictions and Eating disorders, met Mary Kruger en Cece Sykes (2022)
  • Level 2 Intimacy from the Inside Out (IFIO), met Nancy Wonder en John Palmer (2023)
  • Level 3, met Pam Krause (2023)
  • Level 1 als Program Assistant, met Einat Bronstein (2024)